BOINC: ClimatePrediction [CATALUNYA - ACAM - LRC]
2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003

 
19/12/2006
El canvi climàtic escurçarà les temporades d‘esquí
Telenoticies.com

El canvi climàtic escurçarà les temporades d‘esquí fins que les estacions hauran de tancar en no ser rendibles
Aquest any, les estacions d‘esquí no estan tenint el bon començament de temporada que voldrien i sembla que s‘hi hauran d‘anar acostumant. Un estudi de l‘OCDE afirma que el canvi climàtic anirà escurçant les temporades als Alps i als Pirineus, fins que arribarà un moment en què les estacions d‘esquí no seran rendibles i moltes hauran de tancar. Es calcula que es necessiten pistes amb neu suficient durant 100 dies, com a mínim, perquè el negoci sigui rendible. L‘any passat, a Catalunya es va poder esquiar 149 dies, però la temporada d‘aquest any ja es preveu una mica més curta. Amb aquestes xifra, l‘estudi calcula que cap a l‘any 2100, anar a esquiar ja no serà tan fàcil com fins ara.

Sense pràcticament neu ni esquiadors, es calcula que els Pirineus catalans van perdre, com a mínim, 10 milions d‘euros en el pont de la Puríssima. Però el canvi climàtic amenaça de fer cada cop més habitual aquest problema. Així ho posa de manifest un informe de l‘Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic.

En l‘estudi s‘ha calculat com afectarà l‘augment de les temperatures en les pistes d‘esquí dels Alps. Actualment, gairebé 600 tenen neu durant tota la temporada. Però una pujada de tan sols un grau, com està prevista en menys de vint anys, en deixaria només 500. Uns trenta anys després, i ja dos graus per sobre, en quedarien 400. Mentre que l‘increment de quatre graus anunciat per al 2010 n‘elimina dues de cada tres d‘actuals.

En el cas dels Pirineus aquestes xifres encara es poden accentuar més, ja que aquestes muntanyes estan a menys altitud i per tant són més vulnerables a les altes temperatures. És per aquest motiu que les pistes situades a les cotes més baixes desapareixeran abans.

Per tot això els experts econòmics aconsellen buscar noves alternatives per a aquestes instal·lacions d‘inversions milionàries. I més quan en alguns països, com Suïssa, els bancs ja no donen préstecs destinats a pistes d‘esquí de cotes baixes.
1370 visites
Pirineus estacions esquí neu turisme escalfament

http://www.telenoticies.cat/pnoticies/notItem.jsp?item=noticia&idint=163434


Allotjament cedit per mantis.cat