BOINC: ClimatePrediction [CATALUNYA - ACAM - LRC]
2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003

 
18/06/2008
Explicada una suposada anomalia climàtica
elmediambient.net

La detecció de temperatures més baixes en els oceans just després de la Segona Guera Mundial era deguda a problemes de mesura.
En les sèries de temperatures preses a terra i als oceans, iniciada sistemàticament el 1860, hi havia un curiós refredament de tres dècimes de grau en el valor mitjà just després del 1945. Això anava en contra de l‘escalfament progressiu i s‘havia intentat explicar per l‘augment d‘aerosols -partícules en suspensió- que haurien apantallat la radiació solar. El problema era que la baixada de temperatures només es detectava en els oceans i no a terra i que no anava lligada a cap fenomen climàtic conegut.

Ara, David Thompson, de la Universitat Estatal de Colorado, i els seus col·legues han trobat una explicació sorprenent: l‘anomalia era, en realitat, un error en els sistemes de mesura. Durant la Segona Guerra Mundial, es van fer molt poques mesures de la temperatura superficial dels oceans i els van realitzar vaixells nord-americans. A l‘estiu del 1945, vaixells britàncis van reprendre la tasca. Però, mentre els nord-americans havien mesurat l‘aigua que entrava al vaixell per refredar les màquines, els britànics la recollien en galledes. Com que no tenien aïllament, l‘aigua es refredava lleugerament a causa de l‘evaporació. I les temperatures mesurades pels americans eren una mica superiors a causa de l‘escalfament de les màquines. La diferència era petita, però en uns models tan complexos i precisos com els climàtics introduïen unes anomalies que cridaven l‘atenció dels científics i que ara semblen explicades.
1759 visites
clima mesures error guerra mundial oceans temperatura

http://www.tv3.cat/pprogrames/elmediambient/meaSeccio.jsp?seccio=noticia&id=3891


Allotjament cedit per mantis.cat