BOINC: ClimatePrediction [CATALUNYA - ACAM - LRC]
2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003

 
08/07/2008
El Perito Moreno amenaça d‘enfonsar-se en ple hivern
ElPeriódico

En Carles Garcia ens ha passat aquesta notícia :
El dic de la glacera argentina comença a cedir per primer cop en època de fred
Els turistes desafien les baixes temperatures per veure el fenomen natural en directe La majestuosa glacera Perito Moreno, a la Patagònia argentina, ha començat un inesperat procés de ruptura amb la caiguda cada vegada més ràpida de blocs de gel sobre l‘aigua, cosa que suggereix que l‘enorme dic que travessa l‘anomenat llac Argentino es podria enfonsar d‘un moment a l‘altre. El col.lapse complet no s‘havia produït mai en els freds mesos de l‘hivern austral des d‘almenys el 1879, any en què la glacera va ser documentada científicament per primera vegada.

Els turistes suporten estoicament les baixes temperatures només per assistir en directe al col.lapse, però els que no es puguin acostar a la glacera sempre tenen la possibilitat d‘observar-la en una web de la Secretaria de Turisme de la província de Santa Cruz (http://www.lupacorp.com/glaciar). "Diumenge, la gent que estava presenciant la glacera era tota del poble, perquè estem en època de temporada baixa", va explicar en una entrevista a la televisió Carlos Corvalán, director del parc nacional Los Glaciares, on hi ha el Perito Moreno. Corvalán espera que la ruptura sigui "en horari diürn", perquè pugui ser apreciada en tota la seva esplendor.
"Aquell dia van caure uns quants trossos grossos de gel i es van escurçar els temps",
va afegir el director. El primer símptoma de la anormalitat va ser l‘aparició, dijous passat, d‘una esquerda al dic que la glacera forma sobre la península Magallanes del llac Argentino. El fenomen, a causa de la pressió de les aigües sobre la massa de gel, fa que el dic comenci a erosionar-se fins que es forma una obertura en forma d‘arc i, finalment, s‘enfonsa. "No es pot determinar quan s‘acabarà aquest procés --va precisar Corvalán--, perquè depèn de les condicions del vent i la humitat".
[..]
1991 visites
Perito Moreno glacera gel temperatura increment

www.elperiodico.cat/envN.asp?n=525075


Allotjament cedit per mantis.cat