BOINC: ClimatePrediction [CATALUNYA - ACAM - LRC]
2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003

 
22/01/2009
Un estudi demostra que l‘Antàrtida també s‘escalfa
Diari AVUI

En Carles Garcia un cop més ens ha fet arribar una nova notícia:
 
 
El canvi climàtic està provocant un increment de les temperatures a l‘Antàrtida superior al considerat pels experts fins ara. L‘escalfament és més pronunciat a la península Antàrtica (Antàrtida oest) però també es produeix en la zona continental (Antàrtida est), segons un estudi d‘investigadors nord-americans que publica avui la revista Nature. Els experts consideraven fins ara que el canvi climàtic global estava provocant un increment en les precipitacions de neu i l‘acumulació de gel a les grans extensions desèrtiques i elevades del l‘Antàrtida est. A més, el forat de la capa d‘ozó afectaria també al suposat refredament a la part continental del pol Sud.
 

Les dificultats d‘accés i les escasses dades acumulades havien impedit fins ara contrastar aquest suposat refredament parcial de l‘Antàrtida. Ara, un equip format per experts de les universitats de Washington i Columbia, la NASA i el Centre Nacional de Recerca Atmosfèrica dels Estats Units ha revisat les dades recollides des del 1957, ha contrastat els registres amb les noves tècniques d‘estudi per satèl·lit i arriba a la conclusió que l‘escalfament, tot i tenir una incidència desigual, afecta al conjunt del continent antàrtic.

Els investigadors han calculat que la península Antàrtica ha registrat un escalfament de 0,1 graus per dècada durant l‘últim mig segle. En conjunt, doncs, des del 1957, la temperatura s‘hauria incrementat mig grau.

Per a la resta de l‘Antàrtida, les dades són menys concretes i mostren un escalfament molt inferior, però, en qualsevol cas, el balanç global de les dades del continent mostren una tendència uniforme cap a l‘escalfament, segons expliquen l‘equip d‘experts nord-americans.

Els autors del nou estudi destaquen que l‘anàlisi acurada de les dades sobre temperatures a l‘Antàrtida i la millora dels models climàtics que permetran predir la seva evolució futura ajudaran a descriure les interaccions entre el gel i l‘atmosfera, i la seva influència sobre el canvi del clima en el conjunt del planeta.
1393 visites
Antàrtida escalfament

http://paper.avui.cat/article/societat/152151/estudi/demostra/lantartida/tambe/sescalfa.html


Allotjament cedit per mantis.cat