BOINC: ClimatePrediction [CATALUNYA - ACAM - LRC]
2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003

 
23/01/2009
Un estudi de la UAB prediu efectes del canvi climàtic
Diari AVUI

Un equip internacional de 52 investigadors dirigit, entre d‘altres, pel membre de l‘Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona Antoni Rosell, ha desenvolupat un model científic que permet reconstruir la temperatura oceànica global de fa 21.000 anys i predir els efectes futurs del canvi climàtic al planeta.
Una de les troballes més significatives és que la capa de gel que cobria l‘Atlàntic nord fins a les illes Britàniques durant l‘últim màxim glacial no era permanent, sinó que es fonia en l‘estació més càlida. El projecte MARGO (Multiproxy Approach for the Reconstruction of the Glacial Ocean Surface) suposa una versió actualitzada d‘un estudi dels anys 70 que ha permès reconstruir la temperatura oceànica global durant l‘últim màxim glacial, cosa que podria ajudar a predir amb més precisió la magnitud del canvi climàtic.
"Un dels reptes actuals és poder predir el canvi climàtic, i per això necessitem models climàtics fiables", va detallar Rosell. Per dur a terme l‘estudi, publicat a la revista Nature Geoscience, s‘han compilat 696 mesures de la temperatura de la superfície dels oceans a partir de sediments i restes fòssils trobats a les profunditats.
1266 visites
Antoni Rosell UAB MARGO

http://paper.avui.cat/article/societat/151840/estudi/la/uab/prediu/efectes/canvi/climatic.html


Allotjament cedit per mantis.cat