BOINC: ClimatePrediction [CATALUNYA - ACAM - LRC]
2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003

 
13/03/2009
El volcà que va glaçar el riu Llobregat
elmediambient.net

El riu Llobregat es va gelar durant la tardor del 1816. També Montserrat i el Montseny es van cobrir de neu en una època inusual. Al centre de la península, a Madrid, es van enregistrar temperatures de 15º C durant els mesos més calorosos de l‘estiu. Tant atípic va ser el clima, que aquell any s‘ha acabat coneixent com "l‘any sense estiu". Darrere d‘aquelles anomalies climàtiques hi ha un volcà que va erupcionar a l‘illa de Sumbaya, a Indonèsia. El volcà Tambora va emetre grans quantitats de gasos, cendres i pols, i aquest núvol va limitar l‘arribada de radiació solar, un fet que va tenir conseqüències climàtiques d‘abast global que es van notar mesos després de l‘erupció.
És una de les conclusions de l‘estudi que publica la revista International Journal of Climatology, que demostra que les emissions de gasos i partícules del volcà són la causa del fred estiu de 1816 a la Península, en què les temperatura no van passar dels 15º C. El treball també estudia les conseqüències que aquell estiu inusualment fred va tenir sobre l‘agricultura. Els investigadors han treballat amb informació de les primeres observacions realitzades per científics espanyols i portuguesos. Però també s‘han basat en fonts documentals, com el diari del Baró de Maldà, que recull informació qualitativa del temps i de documents religiosos per a les rogatives, pregàries per demanar la protecció de la fertilitat dels camps. Les baixes temperatures i l‘excés d‘humitat van tenir un impacte negatiu en molts conreus: algunes collites no van arribar a madurar i d‘altres van ser tardanes i escasses.

L‘estudi ha estat realitzat per un equip internacional i hi han participat la Universitat de Barcelona i la Universitat Complutense.

Referència: International Journal of Climatology, vol. 29, pàgs. 99-115
1399 visites
any sense estiu 1816 volcà tambora

http://www.tv3.cat/pprogrames/elmediambient/meaSeccio.jsp?seccio=noticia&id=5210


Allotjament cedit per mantis.cat