BOINC: ClimatePrediction [CATALUNYA - ACAM - LRC]
2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003

 
09/04/2009
Un grup d‘estudiants aconsegueix enviar una sonda meteorològica a 30.677 m d‘altitud
ElPunt

De la Bisbal a l‘estratosfera
[...]
El projecte Meteotek08, una sonda meteorològica, el van començar durant el febrer del curs 07/08 alumnes del crèdit de taller de tecnologia a l‘IES Bisbal. Durant els primers mesos van començar a crear els primers prototips i a aplicar les primeres idees, fins que malauradament el crèdit es va acabar al juny. Tot i això, el treball va continuar durant tot l‘estiu, quan es va deixar el projecte gairebé enllestit. Els problemes amb el distribuïdor del mòdul de comunicacions van comportar l‘endarreriment del projecte.

Decidits a acabar el projecte, van posar forces durant el febrer del 2009 a acabar de perfeccionar algunes coses, fer més proves per garantir el funcionament, demanar permisos i finalment fer el llançament. Es va acordar fer-lo el dia 28 de febrer. La població escollida va ser Bujaraloz a causa de la seva bona posició: lluny del mar i en una zona poc habitada. La propulsió de la sonda es va fer mitjançant un globus de làtex especial inflat amb heli, tot lligat a la caixa aïllant de la sonda, la qual també portava bateries internes per fer funcionar tot el sistema de manera autònoma. Un cop muntat tot es va produir el llançament. Des d‘un cotxe es va fer el seguiment en temps real de la seva posició, altitud, condicions atmosfèriques, mitjançant les dades rebudes via ràdio. Hi va haver un petit ensurt ja que les bateries dels portàtils de seguiment es van acabar i es va haver de fer una aturada en una casa per connectar-los. L‘explosió del globus es va produir als 30.677 metres d‘altitud. Al cap de dues hores i deu minuts la sonda va aterrar a 38 quilòmetres del seu punt d‘origen. La primera sorpresa van ser les fotografies, fetes per un aparell que havien creat de forma casolana ells mateixos.
Aquest mes d‘abril esperen tenir enllestides les dades meteorològiques recollides durant el llançament. Tot i així, tan sols amb la proesa de posar a l‘estratosfera una sonda meteorològica casolana han aconseguit un ressò mediàtic mundial.

1945 visites
estudiants la Bisbal meteotek08 monegres sonda meteorologia fotografies

http://www.elpunt.cat/sabadell/article/2/15-ciencia/24052-de-la-bisbal-a-lestratosfera.html


Allotjament cedit per mantis.cat