BOINC: ClimatePrediction [CATALUNYA - ACAM - LRC]
2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003

 
16/06/2009
Wallace S. Broecker:
ElPeriódico

PATRICIA MARTÍN
MADRID

–Hi ha científics i polítics, com Mariano Rajoy, que posen en dubte el canvi climàtic. ¿Què n’opina?
–Sé de què parla perquè als EUA vam tenir vuit anys el president Bush, que no creu en el canvi climàtic. Però la física bàsica diu que el planeta s’escalfarà i el debat hauria de ser quants graus. Segons diversos models, si multipliquem per dos els nivells d’emissió de CO2, el planeta s’escalfarà 3,5 graus. La incertesa està a saber si aquesta predicció és correcta, excessiva o es queda curta. No ens podem permetre el luxe d’ esperar que n’hi hagi proves. Tenim l’obligació de preparar-nos per fer front al problema i si després no n’hi ha, guardar el que hem après. Es gasten milers de milions en defensa i ningú sap si hi haurà una guerra.

–¿Quines mesures s’han d’adoptar?
–Per una banda, educar la ciutadania i, per l’altra, invertir en tecnologia. Els països rics haurien d’unir els seus esforços per trobar la manera de capturar CO2 de l’atmosfera i enterrar-lo. Ja hi ha alguns prototips que hauríem de començar a provar perquè el seu desenvolupament ens portarà una dècada.

–¿Què passarà en els pròxims 30 anys?
--Si els models són correctes, podria pujar un grau la temperatura mundial, potser més. En qualsevol cas, el planeta serà molt més càlid del que ho ha estat en els últims 100.000 anys. L’Àrtic és el primer lloc en què ja s’estan notant els canvis. Ara falta veure com canvia la precipitació, què passa amb la vida salvatge, etc.

–¿Hi influirà la recessió en aquesta lluita?
–La crisi podrà alentir el treball, però no l’aturarà. Per exemple, Barack Obama aprofitarà la lluita contra el canvi climàtic per crear ocupació. A Islàndia hi ha una empresa que tot i que la corona s’ha devaluat no pensa reduir la seva inversió.
[...]
2877 visites
Wallace S. Broecker canvi climàtic

http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=621739&idseccio_PK=1021&h=090616


Allotjament cedit per mantis.cat