BOINC: ClimatePrediction [CATALUNYA - ACAM - LRC]
2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003

 
06/08/2009
L’Àrtic pateix aquest estiu una altra pèrdua descomunal de gel
ElPeriódico

La temperatura de l’aigua, la més càlida des que n’hi ha dades, podria deixar lliures les rutes de navegació.
El procés és el tercer més ràpid de la història recent, malgrat que encara està lluny del mínim del 2007
L’àrea coberta pel gel a l’oceà Àrtic va ser aquest juliol la tercera menys extensa des que se’n prenen dades –cosa que confirma el desglaç imparable iniciat dues dècades enrere–, però en canvi quedarà lluny del rècord negatiu assolit el 2007, segons mostren les xifres publicades ahir pel Centre Nacional de la Neu i el Gel dels Estats Units (NSIDC). Malgrat que la situació és preocupant, es podria dir fins i tot que en aquests últims dos anys el procés s’ha estancat. Això sí, si es manté la tendència actual, al setembre podrien quedar obertes les anomenades rutes del Nord-oest (des d’Islàndia fins a l’estret de Bering) i del Nord-est (a través de Rússia), malgrat que això no significa encara que puguin ser navegables.
 
[..]RÈCORD DE L’AIGUA / No obstant, més enllà de l’evolució meteorològica, la influència més explosiva ha vingut del mar. El mes de juny passat va ser en el conjunt de la Terra el sisè més càlid des que es van començar a prendre dades, cap al 1850, però si s’analitza únicament la temperatura de l’aigua superficial no hi ha cap any que li faci ombra. El juny és el primer de la llista, i supera el mateix mes del 2005, i possiblement el juliol tornarà a ser rècord, ja que són freqüents les regions amb anomalies de fins a quatres graus per damunt de la mitjana.
Els predictors climàtics més consolidats, sondejats pel consorci científic Arcus, discrepen sobre el nivell a què arribarà el desglaç en el mínim del mes de setembre. En la seva última porra, que data de mitjans de juliol passat, els pronòstics oscil·len entre els 5 milions de quilòmetres quadrats que proposa Mashahiro Hori (Agència Espacial Japonesa), els 4,6 de Per Pemberton (Servei Meteorològic Suec) o els 4,3 d’Ignatius Rigor (Universitat de Washington). El rècord, fixat en 4,1 milions, data del 16 de setembre del 2007.
1973 visites
NSIDC àrtic desgel Aqua NASA

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=635304&idseccio_PK=1021


Allotjament cedit per mantis.cat