BOINC: ClimatePrediction [CATALUNYA - ACAM - LRC]
2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003

 
06/12/2009
L’escalfament global modifica els ritmes de la vida a Catalunya
ElPeriódico

Els canvis s’han concentrat durant els mesos d’estiu, ara més càlids
La temperatura ha augmentat 1,1 graus des del 1950, el doble que la mitjana mundial

[..]
Una de les maneres de comprovar aquests canvis és gràcies a la fenologia, la ciència que estudia la relació entre els éssers vius i el clima. Al conjunt d’Europa, un estudi recent amb 542 espècies de plantes i 19 d’animals va confirmar que en el 78% dels casos s’havien avançat els cicles naturals els últims 30 anys.
A Catalunya, el treball pacient de Pere Comas, mestre i erudit local de Cardedeu (Vallès Oriental), desaparegut el 2004, permet confirmar que moltes espècies del Montseny han canviat la seva data de floració i fructificació. Les flors de l’alzina, l’avellaner i el pruner, per exemple, surten en l’actualitat 42, 31 i 25 dies abans, respectivament. El fruit de la vinya, el blat o l’ordi també es recullen abans, entre 12 i 20 dies. I les fulles del til·ler cauen un mes després. Els treballs de Comas, processats i prosseguits després per Josep Peñuelas i diferents investigadors del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), conclouen que les manifestacions típiques de la primavera s’han avançat (20 dies) i la tardor s’ha endarrerit (13 dies) i, per aquesta raó, l’estiu, el que sempre s’ha considerat estiu, dura en l’actualitat 33 dies més.
Les aus són el segon gran bioindicador perquè no dubten a desplaçar-se quan les temperatures els resulten propícies. Doncs bé: la tórtora turca, l’esparver d’espatlles negres, els rossinyols, les orenetes i moltes altres aus han canviat les seves dates de migració perquè la primavera arriba abans o bé han modificat els territoris que ocupen. Unes volen més al nord, les altres colonitzen muntanyes més altes... Les puputs i les cigonyes, finalment, estan deixant d’emigrar perquè els hiverns els resulten cada vegada més suportables.
L’augment de les temperatures s’ha concentrat les últimes dues dècades. Jordi Cunillera, especialista del Meteocat, explica que és aventurat parlar d’una mitjana per a tot Catalunya, però insisteix que les dades obtingudes als 13 observatoris són similars i «estadísticament significatives». Els increments no han estat regulars, sinó que han canviat especialment les temperatures màximes i sobretot a l’estiu. A Moià (Bages) i Tivissa (Ribera d’Ebre), que són els casos més extrems, els mesos estivals són de mitjana 2,43o més càlids que el 1950. La tardor és, en canvi, l’estació amb menys moviment.
[..]
1234 visites
Pere Comas Peñuelas fenologia Catalunya

http://elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAT&idnoticia_PK=668060&idseccio_PK=1021


Allotjament cedit per mantis.cat