BOINC: ClimatePrediction [CATALUNYA - ACAM - LRC]
2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003

 
29/07/2005
Glaceres de Groenlàndia: models i realitat
Laboratori Recerca del Clima

Miquel Àngel Rodríguez del Laboratori de Recerca del Clima i membre de l‘equip CATALUNYA ens amplia coneixements sobre models de predicció i glaceres:

Bé el que s‘ha calculat en els models d‘escalfament és la quantitat de gel que es desfà donat l‘increment d‘escalfor al lloc on el gel es troba. Imagineu-vos que una de les caselles del model del ClimatePrediction dintre de 50 anys es donen unes condicions de temperatura al llarg de l‘any que fan que el gel en el balanç anual no s‘acumuli, sinó que tendeixi a desfer-se -de resultes el nivell del mar puja. Com veieu els models contemplen mecanismes graduals. El problema és que la realitat acostuma a ser més complexa queels models. S‘ha vist tant a les glaceres de Groenlàndia com a les plataformes de gel de l‘Antàrtida que l‘escalfament el que està provocant, a part de la fusió, és el despreniment de grans ‘trossos‘ de gel. A l‘Antàrtida això no és un gran problema donat que el Corrent Circumpolar Antàrtic dificulta que puguin arribar a latituds més baixes.

A l‘Atlàntic Nord però els trossos de gel ho tenen més fàcil per arribar a prop de l‘equador, desfer-se i per tant fer pujar el nivell del mar més ràpid que el que prediuen els models graduals.

Però, sempre hi ha un però, si es desprenguessin molts trossos de gel podrien arribar a afectar la circulació a l‘Atlàntic i afectar a, us ho imagineu, la circulació termohalina, o sigui que llavors el gel bloquejaria l‘arribada a l‘Atlàntic nord d‘aigües més calentes de les latituds mitjanes i l‘efecte seria el refredament... Com veieu el tema és complicat. Fins a la propera. M.A.
1307 visites
glacera groenlàndia models


Allotjament cedit per mantis.cat