BOINC: ClimatePrediction [CATALUNYA - ACAM - LRC]
2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003

 
04/10/2005
Un estudi sosté que el CO2 varia l‘acidesa del mar-
matria.info

Dos científics de l‘Institut de Ciències del Mar de Barcelona han aconseguit descriure per primera vegada, mitjançant l‘anàlisi de corals, que l‘acidesa de l‘aigua dels oceans està canviant a causa de l‘augment de la presència de diòxid de carboni (CO2) a l‘atmosfera. L‘edició d‘aquesta setmana de la prestigiosa revista Science es fa ressò de la investigació, que ha estat portada a terme per Eva Calvo i Carles Pelejero a Austràlia.

Durant més de dos anys, aquests científics han estudiat la variabilitat del ph (potencial d‘hidrogen) dels diversos oceans en els últims 300 anys, mitjançant anàlisis de mostres del coral porites , procedent de l‘escull de Flinders, situat a uns 250 quilòmetres de la costa nord-est d‘Austràlia. Els resultats indiquen que el ph de la superfície marina es podria haver reduït en 0,1 unitats, una xifra molt alta, ja que equival a un augment del 30% en la concentració dels ions d‘hidrogen a l‘aigua.

ELS CORALLS

Si les emissions de CO2 continuen amb la mateixa intensitat que fins ara, es creu que el ph marí podria disminuir fins a les 0,5 unitats, cosa que comprometria, potser de forma devastadora, el desenvolupament d‘organismes marins. Els més afectats serien aquells que tenen estructures de carbonat, com és el cas els corals. Aquests organismes podrien "començar aviat a veure‘s afectats per processos de dissolució", va vaticinar Carles Pelejero.
1264 visites
mar CO2 acidesa estudi

http://www.dicat.csic.es/acidificacio-esp.html


Allotjament cedit per mantis.cat